Ekologiczne podróże po świecie - Jedzenie w liściu, czyli indyjski sposób na ograniczenie plastiku

Czy wiesz, że w wielu regionach Indii jedzenie wciąż pakuje się w liście bananowca?

To nie tylko piękna tradycja, ale też w 100% naturalne i biodegradowalne rozwiązanie!

Liście bananowca i palmowe służą tam jako talerze, miski, a nawet „papier” do owijania przekąsek.

 

Podczas świąt czy weselnych uczt serwuje się na nich całe posiłki. Liście mają właściwości antybakteryjne, są odporne na wilgoć, a ich subtelny aromat wzbogaca smak potraw. Po użyciu wracają do natury bez śladu w środowisku.

 

W Polsce nadal królują jednorazowe pojemniki i plastikowe opakowania na wynos. Wybierając trwałe i naturalne zamienniki, pomagamy ograniczyć ilość śmieci, które lądują w przyrodzie. Każdy mały krok to realna zmiana.

 

Eko-wyzwanie tygodnia:

Znajdź sposób na zapakowanie drugiego śniadania bez użycia plastiku!
Możesz wykorzystać:

-       pudełka wielorazowe

-       szklane słoiki

-       woskowijki zamiast folii