Czy wiesz, że w wielu regionach Indii jedzenie wciąż pakuje się w liście bananowca?
To nie tylko piękna tradycja, ale też w 100% naturalne i biodegradowalne rozwiązanie!
Liście bananowca i palmowe służą tam jako talerze, miski, a nawet „papier” do owijania przekąsek.
Podczas świąt czy weselnych uczt serwuje się na nich całe posiłki. Liście mają właściwości antybakteryjne, są odporne na wilgoć, a ich subtelny aromat wzbogaca smak potraw. Po użyciu wracają do natury bez śladu w środowisku.
W Polsce nadal królują jednorazowe pojemniki i plastikowe opakowania na wynos. Wybierając trwałe i naturalne zamienniki, pomagamy ograniczyć ilość śmieci, które lądują w przyrodzie. Każdy mały krok to realna zmiana.
Eko-wyzwanie tygodnia:
Znajdź sposób na zapakowanie drugiego śniadania bez użycia plastiku!
Możesz wykorzystać:
- pudełka wielorazowe
- szklane słoiki
- woskowijki zamiast folii
.jpg)
.jpg)